Belgische kust: Middelkerke: bezienswaardigheden

 

 

Domein Walraversyde

 

 

Nieuwpoortsesteenweg 636 Oostende

(op de grens tussen Middelkerke en Oostende, vlakbij de luchthaven)
tel. 059/70.22.85

E-mail: info@raversyde.be

 

Domein Raversyde bestaat uit het Atlantikwal, het Middeleeuws vissersdorp en het memoriaal van prins Karel.


klik hier: You Tube: domein Raversyde: de 3 musea

 

 


3 musea kunnen apart bezocht worden, maar 1 groot toegangsticket geeft u de mogelijkheid met korting de 3 musea op verschillende dagen te bezoeken. (blijft een heel jaar geldig)

Uitleg met dictafoons.


 

 

Bezienswaardigheden Openluchtmuseum Atlantikwal


Een uniek geheel van bunkers en loopgraven in de duinen, nauwkeurig heringericht zoals 60 jaar geleden. Deze site is in Europa één van de best bewaarde overblijfselen van de Atlantic wall.
In het openluchtmuseum zijn twee afzonderlijke wandelingen mogelijk, die elk ongeveer 90 minuten in beslag nemen. Bij de eerste wandeling ligt de klemtoon vooral op de Eerste Wereldoorlog, bij de tweede wandeling kan men een aantal personeelsbunkers en de nodige accommodaties uit de Tweede Wereldoorlog bezoeken.

 

Klik hier: You Tube: de atlantikwal

 

 

 

 

 

 

                             
                                 
                             
                                 
                             
                                 
                             
                                 
                             

 

 

 

 

Bezienswaardigheden Middeleeuws vissersdorp Walraversyde

 

Na 500 jaar herleeft een verdwenen Middeleeuws vissersdorp. Een wandeling doorheen het gereconstrueerde middeleeuwse landschap brengt de bezoeker naar vier vissershuizen: het huis van de rijke reder, de woonst van de vissersweduwe, het huis van de visser en zijn gezin en de visrokerij/bakkerij. De bouw van deze vier huizen steunt volledig op de resultaten van het archeologisch onderzoek. De huizen werden zelfs met de originele middeleeuwse bakstenen van het dorp heropgebouwd. Alle voorwerpen in de huizen zijn getrouwe replica’s van de vondsten uit de voorbije jaren. Dankzij de audiogids begeleiden de stemmen van de middeleeuwse bewoners u doorheen hun woning.

 

 

                                 
                             
                                 
                             
                                 
                             

 

 

 

Memoriaal Prins Karel (Karel van Vlaanderen) + Vlaamse zaal

 

Prins Karel werd geboren als tweede zoon van koning "Albert I van België" en koningin Elisabeth. In 1910 kreeg hij de titel Graaf van Vlaanderen.

 

In 1939 werd prins Karel kolonel in het Belgische leger. Gedurende de Tweede Wereldoorlog leefde hij teruggetrokken in Brussel. Onder valse naam bracht hij de laatste maanden door in een Waals dorp.

Op 20 september 1944 werd hij door de Verenigde Kamers tot regent van het koninkrijk verkozen, omdat zijn broer Leopold III weggevoerd was naar Duitsland en later in (vrijwillige) ballingschap in Zwitserland verbleef.

Hij legde op 21 september de grondwettelijke eed af en moest zijn taak vervullen tijdens de moeilijke omstandigheden van de Koningskwestie. Het regentschap eindigde automatisch op 20 juli 1950 toen het parlement vaststelde dat er een einde was gekomen aan de onmogelijkheid tot regeren van Leopold III.

Toen dekoningskwestie was opgelost nam Boudewijn het koningschap over. Prins Karel trok zich toen terug uit het openbare leven en legde zich toe op de teken- enschilderkunst onder de artiestennaam Karel van Vlaanderen op een domein aan het strand van Raversijde. Over dat pseudoniem heerste in Franstalige milieus ongenoegen, omdat men er van oordeel was dat leden van het koningshuis ambtshalve ook een Franse naam dienden te hebben. Karel zelf heeft die vertaling echter steeds geweigerd, omdat hij zijn status van artiest strikt gescheiden wilde houden van zijn familiale aangelegenheden.

In december 1981 verkocht prins Karel zijn domein aan de Belgische Staat.

Hij was de laatste graaf van Vlaanderen. Na hem werd deze dynastieke titel niet meer toegekend.

 

Het "Paviljoen van de Prins" is een eenvoudige visserswoning uit de negentiende eeuw die door de Prins als woning werd gebruikt. Het originele meubilair van de woonkamer kreeg zijn plaats terug, samen met de vele kunstvoorwerpen en snuisterijen die aan het interieur een eigen karakter verlenen. De bezoeker ziet er zijn palet, zijn golfstokken, de stoel van Napoleon waarvoor de Regent een voorliefde koesterde, de beeldhouwwerken die koningin Elisabeth boetseerde en een portret van Leopold II dat de opeenvolgende verblijven van de Prins sierde. In de keuken, waar de Prins bij voorkeur schilderde, is het koninklijk vaatwerk terug opgesteld. De bonte kleuren van het interieur werden na de restauratie nauwgezet opnieuw aangebracht en zullen vele bezoekers verrassen.

 

 

 

 

 

                               

 

 

 

                               

 

 

klik hier voor de officiële website van de 3 musea

 

Evenementen die (bijna) jaarlijks terugkeren in deze musea zijn:

Programma en data kunnen wijzigen, neem dus altijd contact op met het museum om teleurstellingen te vermijden.

 

Dag van Raversyde (opening seizoen):

Voor meer info klik hier

 

Napoleontisch weekend:

Voor meer info klik hier

 

Erfgoeddag:

Toegang gratis

 

Wakker Walraversyde:

Een re-enactment in de middeleeuwse huisjes van het vissersdorp. Voor meer info: klik hier

 

Nocturne in het vissersdorp:

Voor meer info: klik hier

 

Het middeleeuws feest:

Voor meer info: klik hier

 

Nocturne in Atlantikwall:

Voor meer info: klik hier

 

Open monumentendag:

2e zondag van september: gratis toegang

 

Nacht van de duisternis:

Voor meer info: klik hier

 

 

 

Natuurgebied van Walraversijde

 

Naast het vissersdorp kan men vrij wandelen in een stuk natuurgebied - polder. Er komen hier vele vleermuizen en zelfs vossen voor. Deze laten zich echter niet vlug zien, want het zijn schuwe dieren. Let wel! mocht u er ooit 1 (dood) vinden, raak ze niet aan (gevaar voor de ziekte rabiës).

 

             

 

 

 

natuurwandelingen in het natuurgebied Walraversijde (bij het vogelopvangcentrum)

In het Natuurpark van Raversyde worden elk jaar natuurwandelingen georganiseerd in samenwerking met het Voc Oostende, Natuurpunt Middenkust (en de Strandwerkgroep) & NME Steunpunt Kust. Meer info via Natuurpunt Middenkust (Johan Broidioi - 059 30 57 96).

 

home